Distrează-te cu știința – porți deschise la Institutul Polonez

Categoria: Experimente si Demonstratii

Parteneri:
Institutul Polonez

Unde: Institutul Polonez (vezi harta)

Strada Popa Savu 28, Bucuresti

Programari:

Joi 27 sep, 18:30 - 22:30

Distrează-te cu știința la Institutul Polonez

O seară întreagă, în grădina noastră din București veți putea descoperi secretele științei împreună cu reprezentanții Centrului de știință Laboratorium Wyobraźni (Laboratorul Imaginației) din Poznań. În timpul întâlnirii vom prezenta și un film despre doi polonezi extraordinari.

Dacă vreți să învățați să calculați rapid, în cap, fără calculator, să inventați și să memorați fără efort parole de e-mail, să aflați că 10 - 1 poate fi egal cu …10, să aflați mici secrete ale criptologiei și criptării sau, pur și simplu, să vă convingeți că știința este ceva grozav, vă invităm la sediul nostru.

Ziua porților deschise la Institutul Polonez va fi și un prilej de a afla câte ceva din secretele Enigmei*, mațina criptografică germană, al cărei cod a fost spart pentru prima oară de către matematicienii polonezi din Poznań - Marian Rejewski, Henryk Zygalski și Jerzy Różycki. Mulțumită transmiterii codului Enigmei Aliaților, a putut fi schimbată soarta celui de-al Doilea Război Mondial. 

După întâlnirea cu Centrul de știință Laboratorium Wyobraźni, în grădina Institutului Polonez va avea loc proiecția filmului artistic american despre Jan și Antonina Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția sa, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vila lor, aflată pe suprafața Grădinii Zoologice au salvat peste 300 de evrei într-un mod neobișnuit. Filmul va fi prezentat în versiunea engleză, cu subtitrare în limba română. 

Pe toată durata zilei porților deschise veți putea, de asemenea, să vă înscrieți la mediateca Institutului Polonez sau să împrumutați materiale aflate în aceasta. 

Detalii administrative:

Atelierele conduse de Laboratorium Wyobraźni vor fi traduse în limba română.

Cursurile sunt destinate participanților în vârstă de peste 13 ani, și vor fi interesante atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

PROGRAM:
18.30-19.50 – ateliere pe teme științifice, criptologice conduse de echipa de la Laboratorium Wyobraźni din Poznań.
20.00 – proiecția filmului „Azyl” („Grădina speranței”), regia. Niki Caro, 126 min. (2017).

Unde: Institutul Polonez din București, str. Popa Savu 28, aproape de stația de metrou Aviatorilor