Este Homeopatia etică

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Casa Filipescu-Cesianu

Unde: Casa Filipescu-Cesianu (vezi harta)

Calea Victoriei nr 151, Bucuresti

Programari:

Duminica 30 sep, 17:00 - 18:30
În urmă cu trei săptămîni, Facultatea de Medicină din Lille - principalul centru de formare și de cercetare medicală din Franța - a anunțat suspendarea cursurilor de homeopatie pentru anul universitar actual pînă la publicarea unei poziții a Înaltei Autorități pentru Sănătate asupra acestei practici.

Homeopatia beneficiază de un tratament ciudat. Deși teoria care își propune să o fundamenteze a fost de mult discreditată științific și nu este altceva decît reîncarnarea sub formă de pseudoștiință a unor vechi practici magice, deși principalele forumuri medicale mondiale sînt explicite în a-i nega eficacitatea dincolo de efectul placebo, totuși preparatele homeopate continuă să fie promovate în media, să fie vîndute în farmacii și să fie predate în unele facultăți de medicină.

Să nu uităm că discutăm de o piață globală de zeci de miliarde de dolari. Recent, un raport al companiei de cercetare de piață Mintel estima o valoare de 5,4 miliarde de dolari doar pentru vînzările de produse homeopate și naturiste din SUA în 2016.

Pe de altă parte, adepții homeopatiei insistă pe beneficiile subiective pe care le raportează pacienții, pe experiența pozitivă a unor oameni care sînt fericiți să apeleze la un presupus tratament simplu, care să nu creeze anxietăți și să ceară decizii complicate.

Efectul placebo este o realitate și mulți medici apelează la el; de exemplu, un studiu publicat de BMJ în 2008 sugera că circa jumătate dintre medicii interniați și reumatologi intervievați apelează curent la prescrierea de preparate diverse cu rol specific de placebo. Să ne uităm atunci la homeopatie că la o manieră elaborată de sugestionare a pacientului pentru obținerea efectului placebo?

Interesant, diferite studii mai vechi sau mai noi arată că predispoziția la placebo are o bază neurologică și că la cei susceptibili efectul se face simțit chiar și dacă pacientul știe că pilula pe care o primește nu conține nici o substanță activă!

Își mai poate găsi homeopatia o justificare în acest context? Este etică promovarea în farmacii a unor produse scumpe și care sînt la fel de eficace ca o mică capsulă cu zahăr sau ca o sticluăț cu apă?
 
Vă invităm să vă alăturați dezbaterii indiferent de opinia pe care o aveți cu privire la homeopatie. Un punct de vedere diferit nu face decît bine și nu provoacă efecte secundare :)
 
La discuție sînt invitați:
 
Moderator: Aurel Marin
 
Adrian Wienerpeste 10 ani de experiență ca medic de medicină internă la Spitalul județean Arad, parlamentarul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, initiatorul legii de inscripționarea ambalajelor medicamentelor homeopate cu mesajul "Acest produs nu are efecte asupra sănătății"
 
Dr. Otilia Reguă-Seserman
 
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.