Hrană pentru 10 miliarde de oameni. Nutriția între știință și mit

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
AgroBiotechRom European Biotechnology Week

Unde: British Council (vezi harta)

Calea Dorobanți nr. 14
București sector 1

Programari:

Miercuri 26 sep, 19:00 - 20:30

În ultima sută de ani populaÈ›ia globului s-a mărit de 4 ori, de la circa 1,8 miliarde de oameni la 7,5 miliarde în prezent, iar estimările indică depășirea pragului de 10 miliarde în următoarea jumătate de secol.

Va putea ține producția agricolă pasul? Cum vom putea hrăni 10 miliarde de oameni?

Progresele È™tiinÈ›ifice È™i tehnologice ale secolului XX au permis mărirea semnificativă a productivității agricole, iar din 1960 È™i pînă astăzi producÈ›ia de hrană a crescînd constant într-un ritm mult mai rapid decît populaÈ›ia, lucru ce a permis reducerea dramatică a procentului de oameni care suferă de lipsuri alimentare. Ca exemplu, datele Băncii Mondiale indică o scădere cu aproape o treime a subnutriÈ›iei la nivel global între 2000 È™i 2015, iar cheia acestui progres a fost dată de îmbunătățirea constantă a tehnicilor agricole È™i a soiurilor cultivate.

DeÈ™i experienÈ›a ultimelor decenii este încurajatoare, un factor adiÈ›ional ce trebuie luat în considerare este procesul de schimbare a climei ce amenință siguranÈ›a alimentară în multe zone ale lumii. Cum vom putea să ne adaptăm condiÈ›iilor din viitorul apropiat? Ce tehnologii ne stau la dispoziÈ›ie?

Silvia Dumitrescu (International Food Information Council Foundation) È™i Petra Jorasch (European Seed Association) vor încerca să răspundă la aceste întrebări, dezbaterea fiind moderat? de Corina Negrea, jurnalist de È™tiință la Radio România Cultural.

Silvia Dumitrescu este vicepreÈ™edinte pentru comunicare al International Food Information Council Foundation, organizaÈ›ie dedicată diseminării în rîndul publicului larg a informaÈ›iilor fundamentate È™tiinÈ›ific cu privire la sănătate, nutriÈ›ie È™i siguranță alimentară. Silvia a absolvit programul de MBA al American University È™i cel de executive leadership al Columbia Business School. În plus față de activitatea desfășurată în cadrul FundaÈ›iei IFIC, ea a înfiinÈ›at È™i conduce Women Leadership Forum din cadrul Washington Network Group, un program de mentorat dedicat sprijinirii femeilor ce vizează poziÈ›ii de top în managementul È™i consiliile de administraÈ›ie ale companiilor. PărinÈ›ii Silviei sînt români de origine.

După obÈ›inerea doctoratului în biologia moleculară a plantelor din partea Universității din Hamburg, Petra Jorasch s-a specializat în domeniul ameliorării culturilor agricole, iar în prezent conduce echipa de advocacy pentru inovaÈ›ie din cadrul European Seed Association.

Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din BucureÈ™ti, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste douăzeci de ani în jurnalismul de È™tiință È™i a realizat mii de interviuri cu cercetători români È™i străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituÈ›ii, universități È™i programe de pregătire dedicate jurnaliÈ™tilor de È™tiință din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Informații importante:

DiscuÈ›iile vor avea loc în engleză.


Și dacă tot sunteÈ›i în Librăriile Humanitas nu uitaÈ›i că, pe perioada festivalului, cărÈ›ile de È™tiință au promoÈ›ii speciale.