Valorizarea științei în societatea românească

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Editura Humanitas

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Duminica 30 sep, 17:00 - 18:30

La prima vedere românii apreciază educaÈ›ia È™tiinÈ›ifică, cel puÈ›in dacă privim discursul public laudativ la adresa deja celebrilor olimpici internaÈ›ionali la matematică È™i È™tiinÈ›e ori la grosimea cărÈ›ilor de fizică sau biologie din gimnaziu. Vlaicu, Coandă sau Vuia sînt consideraÈ›i eroi naÈ›ionali, apropiaÈ›i ca prestigiu în imaginarul colectiv de voievozii din timpurile de mult apuse; pînă È™i hackerii "noÈ™tri" sînt priviÈ›i cu simpatie È™i un strop de invidie.


Statisticile arată o cu totul altă imagine. Stocul de cunoÈ™tinÈ›e È™tiinÈ›ifice de la nivelul societății este extrem de redus (un studiu din 2010 indică că 2 români din 5 cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului...), performanÈ›ele È™colare măsurate în cadrul testărilor PISA ne plasează mai degrabă în lumea a treia decît în Europa, iar ponderea în PIB a investiÈ›iei în cercetare este cea mai mică din Uniune, de cinci ori mai puÈ›in decît media!

Ce determină această disonanță între discursul public È™i realitate? Cum putem încuraja valorizarea È™tiinÈ›ei în societatea românească?

Vor aborda aceste întrebări prof. Vlad Alexandrescu (Universitatea din BucureÈ™ti) È™i dr. Șerban Iosifescu (preÈ™edintele AgenÈ›iei Române de Asigurare a Calității în Învățămîntul Preuniversitar). Moderarea va fi asigurată de Corina Negrea, jurnalist al Radio România Cultural.

Vlad Alexandrescu este profesor al Universității din BucureÈ™ti (Facultatea de Limbi È™i Literaturi Străine), doctor în Filosofie al École des Hautes Études en Sciences Sociales, director al Centrului de cercetare “Fundamentele Modernității Europene”. Între noiembrie 2015 È™i mai 2016 a fost ministru al Culturii, iar în perioada 2006 - 2011 a fost ambasador extraordinar È™i plenipotenÈ›iar al României în Marele Ducat de Luxemburg.

După studii de filosofie la Universitatea din BucureÈ™ti, Șerban Iosifescu a lucrat peste un deceniu în învățămîntul gimnazial, apoi s-a orientat spre cercetare, continuîndu-È™i cariera în cadrul Institutului pentru ȘtiinÈ›ele EducaÈ›iei, domeniu în care È™i-a susÈ›inut È™i doctoratul. În prezent conduce AgenÈ›ia Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Preuniversitar (ARACIP).

Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din BucureÈ™ti, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste douăzeci de ani în jurnalismul de È™tiință È™i a realizat mii de interviuri cu cercetători români È™i străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituÈ›ii, universități È™i programe de pregătire dedicate jurnaliătilor de È™tiință din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

 

Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.

Și dacă tot sunteÈ›i în Librăriile Humanitas nu uitaÈ›i că, pe perioada festivalului, cărÈ›ile de È™tiință au promoÈ›ii speciale.