Legea vaccinarii - intre drepturile individuale si protejarea comunitatii

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Editura Humanitas

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Simbata 29 sep, 19:00 - 20:30

Din 2016, România a fost gazda unei epidemii de rujeolă severe, cu peste 9100 de cazuri de îmbolnăvire și 34 de decese. [1] Mișcarea anti-vaccinare din România a fost direct inculpată de autorități – dar este oare vinovată? În ce măsură statul însuși este părtaș la eșecul vaccinării în populații cunoscut vulnerabile, țapi ispășitori și oi negre ale sănătății publice?

Mișcarea anti-vaccinare a fost concomitentă cu vaccinarea însăși, mobilizând de-a lungul secolelor argumente și interese religioase, morale, științifice, para-științifice, estetice și comerciale, în alianțe schimbătoare.  În timp ce comunitatea științifică și organizațiile globale de sănătate publică susțin fără rezerve vaccinarea populațiilor, cetățenii se află în situația de a decide riscurile de îmbolnăvire pentru ei înșiși și ceilalți, pentru copiii lor și ai altora.  Într-o epocă în care epidemiile secolelor trecute au fost înlocuite, în imaginarul colectiv, de boli ale sistemului imunitar și de noi condiții umane precum autismul sau ADHD, balanța individuală dintre riscuri și beneficii percepute ale vaccinării devine tot mai instabilă.Marii actori ai războiului anti-patogeni, mai ales companiile farmaceutice și statele naționale, sunt surse de neîncredere și îndoialș mai degrabș decât de înțelegere și ghidare. 

Duelurile discursive dintre cei ce susțin vaccinarea și cei ce se îndoiesc de ea sau o condamnă sunt adesea tăioase, injurioase – mai ales datorită mizelor legate de moartea și dizabilitatea copiilor. Ar fi oare cazul să schimbăm registrul discuțiilor din confruntare în dialog, sau dialogul este definitiv condamnat de pasiunile ce ne mână în luptă?

Vă invităm la o dezbatere privind deciziile individuale și colective legate de vaccinare. Într-o societate a deciziilor individuale și riscurilor colective, evitând gândirea de turmă dar căutând imunitatea de turmă, ce argumente și alianțe ne vor feri din calea bolii? 

Participanți:

  • Moderator: Aurel Marin, jurnalist de știință
  • Sandra Adalgiza Alexiu - președintele Asociația Medicilor de Familie din București, a  facut parte din Comitetul national de vaccinologie.
  • Ovidiu Covaciu, autorul blog-ului Insula îndoielii, administrator al grupului "Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți", cel mai mare grup pro-vaccinare din lume.
  • Tudor Pop, deputat USR,  membru al Comisiei pentru sănătate şi familie si unul dintre initiatorii legii anti Fake-News in sanatate

Și dacă tot sunteți în Librăriile Humanitas nu uitați că, pe perioada festivalului, cărțile de știință au promoții speciale.