Misterele Universului Ascuns

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Promenada Mall (vezi harta)

Calea Floreasca Nr. 246B, Bucureşti

Programari:

Vineri 28 sep, 21:00

Tot ce vedem in jurul nostru este alcatuit din atomi. Mai intii ideea a aparut in Antichitate, dar primele dovezi in sprijinul acestei teorii au fost gasite in secolul XIX. Spre surprinderea tuturor, s-a descoperit rapid ca atomii insisi sint alcatuiti din particule si mai mici: electroni, protoni si neutroni, apoi, experientele derulate la Centrul Acceleratorului Liniar de la Stanford din urma cu 50 de ani, au aratat ca exista particule si mai mici, quarcii.

Ne vom opri aici? Teoria stringurilor propune o intelegere si mai amanuntita a lumii, dar capacitatile noastre actuale de experimentare nu sint suficient de dezvoltate pentru a o dovedi direct. Exista si supersimetria, o tentativa teoretic a de a explica materia intunecata ce reprezinta 85% din totalul cantitatii de materie din Univers. Putem detecta si masura efectele acestei materii intunecate, dar inca nu am descoperit din ce este alcatuita.

Acceleratoarele de particule reprezinta cheia spre intelegerea structurii Universului in care traim, iar la CERN se afla cel mai puternic accelerator din lume. Ce ne rezerva viitorul? Cum putem progresa in intelegerea Cosmosului?

Dr. Steven Goldfarb, cercetator in cadrul CERN, sosit la Bucuresti cu ocazia Bucharest Science Festival 2018 va incerca sa raspunda la unele din aceste intrebari.

Steve va vorbi in cadrul Noaptea cercetatorilor | Bucuresti, un eveniment partener al Bucharest Science Festival.

Intrare libera, fara rezervare.