Hrană pentru 10 miliarde de oameni. Nutriția între știință și mit

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
AgroBiotechRom European Biotechnology Week

Unde: British Council (vezi harta)

Calea Dorobanți nr. 14
București sector 1

Programari:

Miercuri 26 sep, 19:00 - 20:30

În ultima sută de ani populația globului s-a mărit de 4 ori, de la circa 1,8 miliarde de oameni la 7,5 miliarde în prezent, iar estimările indică depășirea pragului de 10 miliarde în următoarea jumătate de secol.

Va putea ține producția agricolă pasul? Cum vom putea hrăni 10 miliarde de oameni?

Progresele științifice și tehnologice ale secolului XX au permis mărirea semnificativă a productivității agricole, iar din 1960 și pînă astăzi producția de hrană a crescînd constant într-un ritm mult mai rapid decît populația, lucru ce a permis reducerea dramatică a procentului de oameni care suferă de lipsuri alimentare. Ca exemplu, datele Băncii Mondiale indică o scădere cu aproape o treime a subnutriției la nivel global între 2000 și 2015, iar cheia acestui progres a fost dată de îmbunătățirea constantă a tehnicilor agricole și a soiurilor cultivate.

Deși experiența ultimelor decenii este încurajatoare, un factor adițional ce trebuie luat în considerare este procesul de schimbare a climei ce amenință siguranța alimentară în multe zone ale lumii. Cum vom putea să ne adaptăm condițiilor din viitorul apropiat? Ce tehnologii ne stau la dispoziție?

Silvia Dumitrescu (International Food Information Council Foundation) și Petra Jorasch (European Seed Association) vor încerca să răspundă la aceste întrebări, dezbaterea fiind moderat? de Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.

Silvia Dumitrescu este vicepreședinte pentru comunicare al International Food Information Council Foundation, organizație dedicată diseminării în rîndul publicului larg a informațiilor fundamentate științific cu privire la sănătate, nutriție și siguranță alimentară. Silvia a absolvit programul de MBA al American University și cel de executive leadership al Columbia Business School. În plus față de activitatea desfășurată în cadrul Fundației IFIC, ea a înființat și conduce Women Leadership Forum din cadrul Washington Network Group, un program de mentorat dedicat sprijinirii femeilor ce vizează poziții de top în managementul și consiliile de administrație ale companiilor. Părinții Silviei sînt români de origine.

După obținerea doctoratului în biologia moleculară a plantelor din partea Universității din Hamburg, Petra Jorasch s-a specializat în domeniul ameliorării culturilor agricole, iar în prezent conduce echipa de advocacy pentru inovație din cadrul European Seed Association.

Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste douăzeci de ani în jurnalismul de știință și a realizat mii de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituții, universități și programe de pregătire dedicate jurnaliștilor de știință din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Informații importante:

Discuțiile vor avea loc în engleză.


Și dacă tot sunteți în Librăriile Humanitas nu uitați că, pe perioada festivalului, cărțile de știință au promoții speciale.